5 naturlige alternativer til det klassiske vaskemiddel

Vi kan alle være enige om at tøj skal vaskes og det er vigtigt at have et effektivt vaskemiddel der sikrer det. Ingen ønsker at gå rundt i beskidt tøj og det er derfor vigtigt med det rette vaskemiddel der gør dit tøj rent. Historisk har vaskemidler kommet i form af pulver og i flydende form, mens vaske tabs er begyndt at blive mere og mere populære. Men ved alle disse produkter er der store udfordringer.

Den første udfordring er at alle disse produtker indeholder utrolig mange kemikalier, som potentielt kan være farlige for din hud og din krop generelt. Derudover indeholder de flydende vaskemidler utrolig meget vand som du ender med at transportere rundt. Det er tungs at bære, men derudover fylder det også når logistik selskaberne skal distribuere produkterne rundt, og den vej igennem skaber det unødig forurening. Og med det rette produkt kan du reducere 94% af transport forureningen. Med flydende vaskemidler er vi derudover ofte ekstremt dårlige til at dosere den rette mængde, og ender oftest med at putte for meget i. Og sidst men ikke mindst, så er indpakningen oftest af plastic, og af en type plastic der ikke kan genbruges.

Og så kommer det store spørgsmål naturligvis, om hvilke mere naturlige alternativer der findes til det klassike vaskemiddel. Vi giver her 5 bud på hvad det kunne være

Brug af ting du allerede har i hjemmet

Ja du læste rigtigt. Du behøves faktisk ikke gå ned i supermarkedet og slæbe litervis af vaskemiddel med hjem. Du kan nemt erstattet det klassiske vaskemiddel med ting du allerede har i dit hjem Dette kan lyde skræmmende og vil helt sikkert give lidt panderynken de første par gange. Eksempler på ting du kan bruge fra dit hjem kan være:

 • Hvid eddike - Bruges oftest sammen med Natron pulver til mere beskidt tøj. Det kan også blot bruges som pletfjerner
 • Citron juice - Er både velegnet til hvidt og kulørt tøj og mikses med Natron pulver
 • Baking Soda / Natron - Pulveret bruges ofte sammen med den hvide eddike eller citron juice for at få den bedste effekt
 • Opvaskemiddel - Kan bruges hvis intet andet er i nærheden. Men brug ikke for store mængder, da det genererer store mængder bobler...og hvem, udover ens børn, ønsker hele ens vaskerum fyldt med hvide sæbebobler :-)
 • Shampoo eller kropsvask - Ligesom opvaskemiddel, så kan shampoo bruges i mindre mængder og har ca. samme effekt
 • Vodka - Du læste rigtigt. Hvis du får en plet på dit tøj og ikke har vaskemiddel tæt på så miks vodka og vand 50/50 og sprøjt det på pletten
 • Washing Soda/Natriumkarbonat - Pulveret kan bruges selvstændigt eller for øget effekt se afsnit nedenfor omkring at mikse diverse ingredienser

Du kan læse mere om det her om de enkelte produkter og hvorledes de bedst bruges. Flere af dem har den bedste effekt hvis de kombineres.

Hjemmelavet vaskemiddel - for personen der ønsker at gøre ting selv

Et alternativ er at købe diverse naturlige produkter og lave tingen selv. Det kræver som regel lidt ekstra arbejde. Først og fremmest skal du købe ingredienser. De typiske ingredienser til hjemmelavet vaskemiddel er:

 • Washing Soda/Natriumkarbonat
 • Specielle sæbebarer
 • Vaskepulverforstærker
 • Vand

Nogle synes det kan være lidt besværligt selv at skulle mikse ingredienserne, så er du i tvivl kan du få en mere udførlig guide her.

Naturligt vaskemiddel der til forveksling ligner det normale man køber

Der findes naturlige alternativer til de vaskemidler der indeholder mange kemikalier. En af dem der oftest fremhæves er Free and Clear fra Seventh Generation. Først og fremmest er det 97% plantebaseret og 100% frit for parfume, farvestoffer og kunstige blegemidler. Det er også allergivenligt og lavet til følsom hud og EU Ecolabel certificeret. Derudover kommer vaskemidlet i en bøtte der til forveksling ligner dem man normalt køber i supermarkedet, men det er lavet af genbrugsplastic og kan genbruges igen. Og vigtigst af alt, så er det kendt for at være hamrende effektivt. Så ønsker du et vaskemiddel der ligner det du normalt bruger, men med mere naturlige ingredienser og en genbruelig bøtte, så er Free and Clear fra Seventh Generation det rigtige for dig.

Soap nuts

Sæbenødder blev for alvor kendt i Danmark, da de blev præsenteret i Løvens hule og Mia Wagner blandt andet brugte dem. De er i princippet ikke en ny opfindelse og har været brugt i århundreder som vaskemiddel. Men med fokus på mere bæredygtige alternativer til vaskemidler med kemikalier, har de fået en mindre vækkelse. Det fungerer på den måde at du putter nødderne i en pose som du så putter i vaskemaskinen. Når vasken er færdig hænger du nødderne til tørre, hvorefter du kan genbruge dem igen ca. 5 gange. Herefter skifter du dem ud. For nogle kan det virke lidt besværligt, men effekten skal man ikke tage fejl af.

Vaskestrimler - et effektivt vaskemiddel der fylder minimalt

En ny tendens er det i løbet af 2021 begyndt at dukke op, nemlig at vaskestrimler lavet af papir, de såkaldte eco-strips. Det lyder utroligt, men man har formået at tage alle de forskellige ingredienser og samlet det i en tynd papirstrimle. De mindste kommer fra firmaet Tru Earth. Hver enkelt vaskestrimmel indeholder en koncentreret, allergi- og miljøvenligt vaskemiddel i en afmålt mængde, som er lige til at smide i vaskemaskinen. Vaskestrimlerne er nemme og lige til at g[ til. Der skal ikke måles vaskemiddel op eller spildes vaskepulver ved siden af sæbeskuffen. Alt du skal gøre er at tage en vaskestrimmel og smide den i vaskemaskinen – og den virker i alle typer vaskemaskiner og kan anvendes i både koldt og varmt vand. En enkel eco-strip vejer 3 gram og indeholder hvad der svarer til 40 gram almindeligt vaskemiddel- eller pulver, og der findes dokumenteret forskning på at det gør transport forureningen er 94% mindre end ved de klassiske vaskemidler. Det er ingen hemmelighed, at Tru Earth vaskestrimler er vores favoritter her på redaktionen, og du kan læse mere om produktet her.

Det var vores top 5 over alternativer til de klassiske vaskemidler lavet med kemikalier.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer bliver reviewet før de publiceres

Shop now

You can use this element to add a quote, content...